Supervisie en leertherapie
Supervisie
De relatie tussen supervisor en supervisant is een leerrelatie waarbij het leerproces en de professionele ontwikkeling van de supervisant centraal staan. Als hulpverleners zetten wij onszelf in als instrument – maar hoe doe je dat en hoe kan je dit zo gevoelig mogelijk afstemmen op de cliënt?
Leren kan moeilijk zijn en kwetsbaar voelen, daarom vind ik het belangrijk dat we in supervisie gezamenlijk een veilig kader creëren. Als je bij mij in supervisie bent, word je aangemoedigd zowel casuïstiek als jezelf in te brengen. We onderzoeken en bespreken blokkades en belemmeringen in de behandeling, in de cliënt(en) én in jezelf. We bekijken wat je goed afgaat, waar je succesvol bent en hoe je dit in kunt zetten om te groeien en je over je eigen blokkades heen te helpen. Er is aandacht voor de ontwikkeling van je eigen stijl als hulpverlener en voor de dagelijkse werksituatie, voor successen en moeilijkheden.
Hoewel supervisie veelal plaatsvindt in een proces, erken ik ook de behoefte aan ‘losse’ sessies, als je op een bepaald punt of met een bepaalde cliëntensituatie vastloopt. Dergelijke sessies tellen vaak ook mee in het traject van herregistratie. Het is mogelijk je aan te melden voor losse sessies.
Supervisie kan individueel, in duo of groepsgewijs plaatsvinden. Ik ben erkend supervisor voor de NVRG, ICEEFT, de LVPW en de NVPA. Op dit moment (najaar 2020) heb ik geen ruimte voor nieuwe supervisanten. Neem gerust contact op als je toch belangstelling hebt en kunt wachten.
In september 2019 ben ik begonnen met een promotietraject aan de University of Bedfordshire in Engeland (Luton). Mijn onderzoek richt zich op de supervisierelatie zelf, op wat de supervisor en supervisant gezamenlijk, in co-constructie en in wederkerigheid, doen om een goede werkrelatie op te bouwen en te behouden.

Leertherapie
In Nederland is het voor bepaalde beroepsopleidingen en psychotherapieverenigingen verplicht om leertherapie te volgen. Ik ben geregistreerd leertherapeut bij de NVRG, en dus is bij mij gevolgde leertherapie daarmee erkend voor diverse opleidingen. Leertherapie is in principe een individuele aangelegenheid en gericht op processen en mogelijke blokkades bij de professional-in-opleiding. Maar leertherapie bij mij hoeft niet strikt individueel te blijven. Het is ook mogelijk om partner, ouders, broers en zussen of andere naasten deel uit te laten maken van het leertraject.
