Reflectie en reflexie (reflect/xie) liggen op één lijn, maar zijn toch verschillend. Beiden zijn van belang voor het groeien in en kundig blijven uitoefenen van professioneel hulpverlenen. De nadruk in deze cursus ligt op reflect/xie: de overeenkomsten en de verschillen, een kritische houding, hoe dit zowel tijdens als na hulpverleningssessies kan worden ingezet, vanuit welk perspectief de hulpverlener dan ook handelt of is opgeleid.
Twee van de perspectieven die binnen het systeemtheoretisch denkkader goed bij elkaar passen zijn experiëntiële en het collaboratief-dialogische perspectief. Zij vullen elkaar mooi aan en zijn goed naast elkaar te gebruiken in de systeemtheoretisch georiënteerde praktijk, ondanks verschillen in theoretische herkomst en filosofisch perspectief. Het is de bedoeling van deze cursus dat deelnemers zelf én gezamenlijk op zoek gaan naar de verbindende elementen en integratiemogelijkheden die past bij hun eigen praktijk en de persoon/therapeut die zij zijn.
Daarnaast is er veel aandacht voor het leren reflect/xeren als belangrijk onderdeel voor het (door)leren en (door)ontwikkelen in het vak. De toenemende werkdruk, complexiteit van de maatschappij en de daarmee samenhangende problematiek van velen, worden niet voldoende tegemoet gezien door het inzetten van richtlijnen, technieken, protocollen, en effectiviteitsmetingen. De dagelijkse realiteit is echter onvoorspelbaar, onzeker, divers en complex; er is behoefte aan tijd en rust voor reflectie en reflexie. Echter, tijd is niet het enige dat nodig is, want reflect/xeren is geen vanzelfsprekende, doch een aan te leren vaardigheid. Hier besteedt deze opleiding veel aandacht aan, onder andere door het inzetten van focusing, werken in leesteams, terugkeer van reflecting teams in de bijeenkomsten en diverse oefeningen en werkvormen die niet gericht zijn op eenzijdige kennisoverdracht maar op doen en ervaren.
Thema’s per bijeenkomst
- reflectie en reflexie I -kennismaken
- experiëntieel
- collaboratief-dialogisch
- reflectie en reflexie II -de stand van zaken
- integratie en samenrapen I
- integratie en samenrapen II
Toelating
De opleiding is toegankelijk voor NVRG-systeemtherapeuten in opleiding die de Basiscursus (132 uur) hebben afgerond, en andere geïnteresseerde professionals. De cursus is interessant voor iedereen die kennis van en ervaring heeft in het werken vanuit het systeemtheoretisch denk+werkkader en die geïnteresseerd is in het combineren van de experiëntiële en collaboratief- dialogische werkwijze.
De opleiding is erkend als specialistische opleiding NVRG (40 uur), en telt tevens mee voor de herregistratie voor NVRG systeemtherapeuten en systeemtherapeutisch werkers (40 punten). Voor overige beroepsverenigingen/registers kan in overleg accreditatie worden aangevraagd, hieraan zijn kosten verbonden.
Data
Op dit moment staat er geen opleiding gepland. Stuur gerust een berichtje aan petradeij@praktijkpetradeij.nl als je interesse hebt, dan hoor je wanneer er een volgende opleiding start.